Tuesday, March 3, 2009

Eesti mängufilmid

Eesti mängufilmide edetabel

1. "Röövlirahnu Martin"


Stsenarist Mihkel Ulman
Rezhissöör Rene Vilbre
Operaator Manfred Vainokivi
Heli Ivo Felt
Kunstnik Manfred Vainokivi
Helilooja Kaspar Jancis
Peaosatäitjad Madis Ollikainen, Kadi Sink, Andry Zhagars, Ott Sepp, Piret Kalda, Maria Avdjushko, Jaan Rekkor, Lembit Ulfsak, Juhan Ulfsak
Kostüümikunstnik Anu Lensment
Produtsent Manfred Vainokivi, Kristian Taska, Riina Sildos
Esilinastus 3.02.2005
Sisukokkuvõte: Seikluslik lugu leidlikust poisist Martinist. Ta avastab ühel päeval, et tänavalt leitud kass oskab end temasarnaseks poisiks muuta. Koos lahendavad nad probleeme ja keerulisi ülesandeid, mida elu 10 aastaste poiste ette ikka hulgi veeretab.
2. "Ruudi"

Stsenarist Aare Toikka, Aarne Mägi, Katrin Laur
Rezhissöör Katrin Laur
Operaator Rein Kotov
Heli Ivo Felt
Kunstnik Toomas Hõrak
Helilooja Eike Hosenfeld, Moritz Denis, Christian Lemmer
Peaosatäitjad Paul Oskar Soe, Juta Altmets, Katariina Lauk, Guido Kangur, Aarne Mägi, Aleksander Eelmaa, Jan Uuspõld, Dan Põldroos
Kostüümikunstnik Mare Raidma
Monteerija Martin Menzel
Produtsent Piret Tibbo-Hudgins
Esilinastus 23.02.2006
Sisukokkuvõte: „Ruudi“ on lugu väiksest aga nutikast poisist Ruudist, kes elab Saaremaal, koos oma ema, kohaliku kostaabli Karmeniga. Ruudi suur kirg on viikingid. Pealegi peab Ruudi mehe eest väljas olema, sest isa pole nende majas kunagi olnud.Kuressaare laadal selgub aga, et temavanused poisid ilma isata lõbusõidule ei pääse. Lõbusõit ise tõotab tulla vägev, sest seda sooritatakse päris tõelise viikingilaevaga. Nii ei jää Ruudil hädaga muud üle kui sõbratar Vika abiga asuda endale isa otsima.
3. "Klass"

Stsenarist Ilmar Raag
Rezhissöör Ilmar Raag
Operaator Kristjan-Jaak Nuudi
Heli Horret Kuus
Kunstnik Eva-Maria Gramakovski
Helilooja Timo Steiner, Paul Oja, Martin "Eskimo" Kallasvee
Peaosatäitjad Lauri Pedaja, Vallo Kirs, Pärt Uusberg, Paula Solvak, Margus Prangel Kostüümikunstnik Agne Talu
Monteerija Tambet Tasuja
Produtsent Riina Sildos

Esilinastus 17.03.2007
Sisukokkuvõte: See lugu on eelkõige aust ja väärikusest. Üks 16 aastane normaalne poiss satub juhuse tahtel olukorda, kus ta astub klassi äbariku kaitseks välja. Hiljem kui sellelt normaalselt poisilt küsitakse, miks ta nii tegi, ei saa ta enam oma eelmist tegu valeks tunnistada ja peab jätkama äbariku kaitsmist. See aga tähendab talle teiste nn. normaalsete noortega vastandumist. Ta tõugatakse välja noorte mikroühiskonnast ja ta kaotab ka oma tüdruku. Kõik seepärast, et ta ei oska taganeda. Sellises olukorras saab endisest normaalsest poisist peaaegu vastu tahtmist äbariku sõber.
4. "Jan Uuspõld läheb Tartusse"

Stsenarist Andres Maimik, Rain Tolk
Rezhissöör Andres Maimik, Rain Tolk
Operaator Mart Taniel
Heli Olger Bernadt
Kunstnik Katrin Sipelgas
Helilooja Vaiko Eplik, Sten Šeripov
Peaosatäitjad Jan Uuspõld, Mari-Liis Lill, Tõnu Kilgas, Juhan Ulfsak, Mirtel Pohla, Toomas Hendrik Ilves, Andres Maimik, Rain Tolk
Kostüümikunstnik Anu Lensment
Monteerija Andres Maimik, Rain Tolk
Produtsent Rain Tolk, Alvar Reinumägi

Esilinastus 22.02.2007

Sisukokkuvõte: "Jan Uuspõld läheb Tartusse" on kergelt nihkes must komöödia, mille värvikate kõrvaltegelaste galeriis tunneme ära nii mõnegi prototüübi avalikust elust ja nii mõnegi eestlasele igiomase karakterjoone. Film on inspireeritud näitleja ja meediategelase Jan Uuspõllu elus toimunud sündmustest.
5. "Magnus"
Stsenarist Kadri Kõusaar
Rezhissöör Kadri Kõusaar
Operaator Pawel Sobczyk
Heli Olger Bernadt, Horret Kuus
Kunstnik Leen Võrno
Helilooja St Fire to Flames
Peaosatäitjad Kristjan Kasearu, Mart Laisk, Merle Jääger, Kerli Toim, Marika Korolev Kostüümikunstnik Anu Aaremäe
Monteerija Kaspar Kallas
Produtsent Donal Fernandes

Esilinastus 18.07.2007 Prantsusmaa, Cannes FF "Un Certain Regard" programm

Sisukokkuvõte: Tundlik poiss Magnus (Ruuben Rekkor) kasvab ües õhustikus, kus keegi temast eriti ei hooli. Magnuse vanemad arvavad, et lapsed kasvavad ise - kui toit laual ja katus pea kohal, pole lastel muud vaja. Magnus põeb kopsuhaigust, mida peetakse ravimatuks, ja mängib surmaga kummalisi mänge. Kümme aastat hiljem on Magnuse haigus välja ravitud; noormehe surmasoov on aga hoopis süvenenud. Kui täiskasvanud Magnus (Kristjan Kasearu) teeb juba teise enesetapukatse, ärkab tema isa (Mart Laisk) südametunnistus. Ta üritab poega õpetada elu nautima, kuni shokeeriva lõpplahenduseni.
6. "Meeletu"

Stsenarist Elmo Nüganen, Jaan Tätte
Rezhissöör Elmo Nüganen
Operaator Mait Mäekivi
Heli Toomas Vimb
Kunstnik Ain Nurmela
Helilooja Jaak Jürisson
Peaosatäitjad Rain Simmul, Anne Reemann, Peeter Tammearu, Kalju Komissarov, Rein Oja, Kalju Orro
Kostüümikunstnik Inga Vares
Monteerija Tambet Tasuja
Produtsent Kristian Taska / Taska Film, Andres Arro / ETV
Esilinastus 03.10.2006, Tallinn
Sisukokkuvõte: “Ma usun, et paljudel on aeg-ajalt tekkinud küsimus, et mis kuradi elu ma elan. Minul tekkis ka. Ma olin ju kogu aeg mõelnud, et natuke veel ja siis kohe hakkan ma oma elu elama. Et viin veel selle projekti lõpuni ja siis! Aga mis siis, kui seda “ja siis” ei tulegi? Kui kõik jääbki nii? Ja siis käis mul “klõks”. Ma otsustasin, et ma vähemalt proovin. Elada täiesti “null-elu”. Kusagil ilma otsas...”, tunnistab filmi peategelane kohtu ees seistes. Südamlik komöödia inimesest, kes teeb elus kannapöörde, et mõtestada oma elu, ja leiab lahenduse siit samast, enda kõrvalt.
7. "Nimed marmortahvlil"

Stsenarist Elmo Nüganen, Kristian Taska
Rezhissöör Elmo Nüganen
Operaator Sergei Astakhov
Heli Ivo Felt, Pekka Karjalainen
Kunstnik Kalju Kivi
Helilooja Margo Kõlar
Peaosatäitjad Priit Võigemast, Alo Kõrve, Hele Kõre, Peter Franzen, Anti Reinthal, Indrek Sammul, Karol Kuntsel, Ott Aardam
Kostüümikunstnik Eugen Tamberg
Monteerija Jukka Nükanen
Produtsent Kristian Taska, Ilkka Matila
Esilinastus 30.10.2002
Sisukokkuvõte: Aasta 1918. Euroopa kaardile on tekkinud uus riik – Eesti Vabariik. Sõdurite kõrval asuvad selle eest võitlusse ka koolinoored, kaitstes oma maad ja aateid. Paraku on vabadusel kõrge hind. Kas nad saavad tasuks armastuseja isamaa või jäävad neist mälestuseks vaid nimed marmortahvlil? Albert Kivikase samanimelisel romaanil põhinev Elmo Nüganeni lavastatud linalugu lõi Eestis kõik senised vaatajarekordid.
8. "Malev"

Stsenarist Kaaren Kaer, Erik Moora, Tõnis Leht, Lauri Lippmaa
Rezhissöör Kaaren Kaer
Operaator Andrus Prikk
Heli Olger Bernadt, Horret Kuus/ Film Audio
Kunstnik Marge Martin, Leen Võrno
Helilooja Ülo Krigul
Peaosatäitjad Ott Sepp, Mirtel Pohla, Üllar Saaremäe, Mait Malmsten, Märt Avandi, Uku Uusberg, Raivo E. Tamm, Argo Aadli, Sergo Vares
Kostüümikunstnik Marge Martin, Leen Võrno
Monteerija Tambet Tasuja, Jüri Shestakov
Produtsent Anneli Ahven, Erik Moora, Tõnis Leht, Lauri Lippmaa
Esilinastus 08.09.2005
Sisukokkuvõte: Ajaloolise komöödiasugemetega seiklusfilmi MALEV tegevus toimub 13. sajandi alguse Eestis ja Liivimaal, kus Saksa ordu võimsad ja verised väed üritavad siinseid loodusrahvaid allutada ja ristida. Esimene Euroopas haritud eesti noormees Uru peab leidma endas tasakaalu eestlaseks jäämise ja eurooplaseks saamise vahel. Sisemise võitluse käigus satub ta keeruliste intriigide ning pööraste sündmuste keerisesse, kus temast sõltub sünnimaa tulevik. Kas eestlased on vabaduseks valmis? Miks ei sündinud vaba Eesti riiki juba 13. sajandil? Mil viisil anastati Eestimaa „tegelikult“? Neile küsimustele annab vastuse „Malev“.
9. "Kuhu põgenevad hinged"

Stsenarist Aidi Vallik, Rainer Sarnet, Peeter Sauter
Rezhissöör Rainer Sarnet
Operaator Mait Mäekivi
Heli Tiina Andreas, Horret Kuus
Kunstnik Liina Keevallik
Helilooja Janek Murd
Peaosatäitjad Ragne Veensalu, Lenna Kuurmaa, Andres Lõo, Viire Valdma, Ivo Uukkivi
Kostüümikunstnik Reet Aus
Monteerija Tambet Tasuja, Harald Aue
Produtsent Anneli Ahven
Esilinastus 25.10.2008
Sisukokkuvõte: „Kuhu põgenevad hinged” on originaalse groteskse esteetikaga romantiline noortedraama. 15 – aastase Anni (Ragne Veensalu) ema ootab oma uuelt mehelt last. Ann tunneb, et ema on ta maha jätnud ning tema üksindus muutub armukadeduseks veel sündimata venna vastu. Meeleheites pöördub ta satanistide poole, et lapse sünd ära needa. Film räägib melanhoonsel toonil kahe tüdruku iseseisvumisest ja armastuse avastamisest. Keskendudes eelkõige tegelaste salahirmudele ja lähedaste eest varjatuks jäävatele tunnetele, loob rezhissöör almodovarliku tütarlastemaailma. Inimestevahelistes suhetes halvaks peetavaid tunded ei saa ületada enne, kui ei tunnistata, et armukadedus, üksindustunne ja tähelepanuvajadus on lahutamatu osa inimloomusest.
10. "Sügisball"
Stsenarist Veiko Õunpuu
Rezhissöör Veiko Õunpuu
Operaator Mart Taniel
Heli Janne Laine
Kunstnik Ain Nurmela
Helilooja Ülo Krigul
Peaosatäitjad Rain Tolk, Taavi Eelmaa, Tiina Tauraite, Juhan Ulfsak, Maarja Jakobson, Mirtel Pohla, Sulevi Peltola, Iris Persson
Kostüümikunstnik Helen Ehandi
Monteerija Veiko Õunpuu, Tambet Tasuja
Produtsent Katrin Kissa

Esilinastus 7.09.2007, Veneetsia FF, Itaalia; 13.09.2007 Eesti

Sisukokkuvõte: “Sügisball” on film, mis räägib kuuest üksteisega riivamisi kokku puutuvast magalaelanikust, keda kõiki ühendab üksindusetunne. Noor kirjanik Mati luurab eksnaise akende taga ja läheneb uutele naistele, kuid tulutult. Üksluise eluga vanapoiss-meestejuuksur August Kask kiindub väikesesse tüdrukusse, tollele lähenedes aga süüdistatakse teda pedofiilias. Üksikema Laura vaatab telekast „Ogalinde” ja tõrjub meeste lähenemiskatseid, kuna ei suuda neid usaldada. Arhitekt Maurer mõtleb inimkonna heaolu peale, on aga unustanud omaenese naise, kes omakorda otsib lohutust shveitser Theo juurest. Theo meeldib naistele, kuid madala sotsiaalse staatuse tõttu ei võeta teda tõsiselt.

No comments: